Jan.01

Kwartet maken: uitleg en sjablonen

Eerder schreef ik op dit blog over het Verzamelkwartet dat ik voor de SGP-fractie in Nunspeet ontwierp. In dit artikel ga ik in op de werkwijze en het drukproces.
Dit artikel is bedoeld ter aanvulling op het artikel in de nieuwsbrief voor kiesverenigingen van de SGP, maar is geoptimaliseerd voor iedereen die zelf een kwartet wil maken.

Verzamelkwartet SGP

Zelf kwartet maken: budget

Eerlijk is eerlijk: een kwartet maken kost geld. Er zijn in Nederland diverse bedrijven die de mogelijkheid bieden om een kwartet te maken. Hun producten kennen echter vaak een beperkte oplage en zijn relatief duur. Bovendien was het doel van het Verzamelkwartet om mensen aan het sparen te zetten. Wie kiest voor deze insteek, heeft meer mogelijkheden wanneer hij ervoor kiest om het kwartet zelf te ontwerpen en te laten drukken.
Daar kwam nog bij dat het Verzamelkwartet was gebudgetteerd. Uit dit budget moesten het drukken en verspreiden bekostigd worden. In dit artikel gaan we alleen uit van het drukken van het kwartet.

Om het kwartet uit het budget te kunnen betalen, besloten we om op zoek te gaan naar een drukker die flyers kan drukken. Het kwartet moest immers bij de huis-aan-huisbladen verspreid worden, waardoor het niet heel afwijkende afmetingen kon hebben. Daarnaast kunnen flyers over het algemeen relatief goedkoop gedrukt worden. Het lag dan ook voor de hand om het kwartet te verspreiden in de vorm van een flyer.
Daarbij was het wel belangrijk dat de flyer op hoogwaardig papier gedrukt kon worden. We wilden immers geen wegwerpkwartet. Een andere belangrijke eis was dat het formaat ruimte bood voor vier kaartjes van 65 x 105 mm.

Kwartet maken: online drukker

Al deze wensen en eisen resulteerden erin dat we concreet zochten naar een goedkope drukker die 10.000 flyers in hoge kwaliteit op dik papier konden drukken. We kwamen uit bij FlyerAlarm, een Duits bedrijf dat veel drukwerk voor WRITE IT verzorgt. Dit bedrijf behoort tot de goedkoopste online drukkers maar biedt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
We bestelden bij het bedrijf 10.000 flyers in het formaat DIN A5 lang. Papiersoort: mat, 300 grams – oerdegelijk en een tikje (te) zwaar.

Onze keuze leverde de volgende voordelen op:

 • Het papier is dikker dan alle andere flyers en valt dus op
 • Dankzij het formaat springt de flyer eruit
 • Het formaat is precies goed voor het kwartet en benut alle ruimte efficiënt.
  In vergelijking met andere formaten is dit de goedkoopste drukmogelijkheid

Het is wel belangrijk om op te merken dat FlyerAlarm bepaalde eisen stelt ten aanzien van het drukwerk. Zo moet je altijd rekening houden met een snijrand en afloop. Dat is in de grafische wereld heel gebruikelijk, maar wie hiermee geen rekening houdt, kan zich lelijk vergissen.
Nog een laatste opmerking over online drukken: om het verzamelen van een kwartet zo eenvoudig mogelijk te maken, zochten we naar manieren om het kwartet te laten stansen. Die mogelijkheden waren echter beperkt. Bovendien kost het zo € 700 per kwartet (4 kaartjes). Dat kan op deze manier veel goedkoper.

Doosje voor het kwartet maken

Acht kwartetten à vier kaartjes levert 32 kaartjes op. Maar waar laat je die? Niet in een boterhamzakje, toch?
Om de attentiewaarde en het duurzame karakter van het kwartet te verhogen, besloten we om ook maar een doosje bij te leveren. Dit doosje werd in de eerste week verspreid.
Het doosje lieten we drukken op vierkant papier met dezelfde specificaties. Het resultaat: een stevig doosje.

Zelf kwartet maken: Photoshop of toch wat anders?

Grafici weten dat het resultaat van drukwerk het beste is wanneer je een pdf-bestand aanlevert. Pdf biedt weinig ruimte voor interpretatieverschillen en kan door alle drukkers goed worden uitgelezen.
Om het kwartet goed aan te leveren, moet je dus ook beschikken over een programma waarin je een kwartet kunt opmaken en opslaan/exporteren als pdf-bestand.
Dat kan bijvoorbeeld in Photoshop. Voor de opmaak van het kwartet werd echter gekozen voor Inkscape, een eenvoudig programma waarmee je vectorafbeeldingen (oneindig schaalbaar) kunt maken.
Hieronder volgen dan ook sjablonen voor Inkscape (svg), Photoshop (psd) en andere grafische programma’s (pdf). Wanneer je de rode vlakken volgt, kan er niets misgaan.
Vergeet niet de snijranden en veiligheidsmarges van FlyerAlarm te controleren!

Sjablonen kwartet:
Let op: met de rechtermuisknop klikken en kiezen voor ‘Opslaan als’/’Save as’!

 • Voorkant flyer doosje: pdf, svg, psd
 • Achterkant flyer doosje (let op: spiegelbeeld van voorkant): pdf, svg, psd
 • Voorkant flyer kwartet: pdf, svg, psd
 • Achterkant flyer kwartet (let op: spiegelbeeld van voorkant): pdf, svg, psd

Externe links:

Hebt u vragen of opmerkingen? Reageer hieronder!

Geen categorie
Share this Story:
 • facebook
 • twitter
 • gplus

About Pieter Beens

Comments(4)

 1. Serry
  1206 days ago

  de sjablonen voor de voorkant zijn alleen in pdf formaat downloadbaar.
  Kan de psd versie online komen net als bij de achterkant?

 2. Trackback: Verzamelkwartet voor SGP Nunspeet - Write It

 3. Jozef Scheeren
  1013 days ago

  Hallo Pieter,
  Ik las over het Verzamelkwartet dat je zelf ontwierp.
  Zijn daar nog exemplaren van te krijgen?
  alvast bedankt
  Jozef

 4. Peter ter Horst
  759 days ago

  Hartelijke dank voor uw tips. Ik wil voor de protestantse gemeente van Enschede ook een kwartet maken. Alleen enkele psd- of svg-bestanden zijn pdf.

Leave a comment

Comment